Android är ett operativsystem som används av en rad olika tillverkare av smartphones och surfplattor. Det utvecklades från första början av bolaget Android Inc. men blev sedermera (2005) uppköpt av Google, som såg stor potential i operativsystemet. Systemet, som i grund och botten är en modifiering av Linux, är byggt på öppen källkod vilket innebär att utvecklare fritt kan göra sin egna tillämpningar. Detta gör Android till en populär plattform bland systemutvecklare och It-bolag som uppskattar den fria åtkomsten; något som underlättar arbetet med att ta fram kundtillämpningar (till skillnad från lösningar som exempelvis utvecklas på Microsoft-plattform).
Det finns ett imponerande utbud av appar och tillämpningar tillgängliga att använda för Android. Dessa appar är främst skrivna i programmeringsspråket Java, men XML förekommer också. Som databashanterare används en lite enklare variant av SQL som kallas SQLite. Detta är ett relationsdatabassystem där alla former av indata lagras och sedan hämtas av de olika apparna som körs. Själva Android-systemet är uppbyggt av miljontals rader av kod; år 2010 var siffran över 12 miljoner varav 3 miljoner av dessa var skrivna i språket XML. Den allra första mobiltelefonen som använde sig av Android som operativsystem kom från tillverkaren HTC och introducerades på marknaden år 2008.
Android kontra iOS
Den stora rivalen till Android har alltid varit iOS, det vill säga det operativsystem som används av Apple i mobiltelefonerna iPhone och surfplattorna iPad. Användarna är helt klart uppdelade i två olika läger, där man föredrar den ena plattformen eller den andra – sällan båda. Vilket operativsystem som är bäst av dessa två är oerhört svårt att mäta. Kort sagt skulle man kunna säga att de är bra på olika saker. Utbudet av appar är fortfarande störst för iPhone, men där är Android på väg att ta in. Antagligen är det så enkelt att det är en smaksak vilket av dessa OS man föredrar.
Appar via Google Play
Google Play är den plats där användaren kan leta och ladda ned appar och spel till sin Android-enhet, oavsett om detta är en smartphone eller en surfplatta. Här är utbudet mycket stort och det är lätt att hitta en mängd olika tillämpningar och verktyg som gör mobiltelefonen till en sann “smart” telefon. Det finns en mängd olika appar som är helt gratis, där man har möjlighet att betala för en fullständig version (som innehåller fler funktioner än gratisvarianten) och sådana som kostar från första början. Faktum är dock att man kommer ganska långt med de appar som är helt gratis.
Olika versioner
Precis som med andra operativsystem så kommer det regelbundet nya versioner av Android; den ena med det lustigare namnet än den andra. Här har Google inte enbart nöjt sig med att använda sig av versionsnummer, utan dessutom kompletterat med ett namn på den nya versionen. Den allra första som släpptes hette förvisso enbart 1.0, men versionen som följde (1.1) fick namnet Petit Four. Sedan dess har vi fått se namn som Cupcake, Donut, Jelly Bean, Lollipop och Gingerbread – bara för att nämna några. Den allra senaste varianten heter Oreo och släpptes i augusti 2017. Det återstår att se om Android kommer att namnmässigt överträffa sig själva nästa gång!
Android i mediaspelare
Det är dock inte enbart i mobiltelefoner och surfplattor som man kan hitta Android som operativsystem. Ett relativt nytt användningsområde är mediaspelare, som populärt fått benämningen “Android-boxar”. En mediaspelare kopplas till Tv:n via en HDMI-anslutning och innehåller, precis som vilken annan Android-enhet som helst, en rad olika appar. Skillnaden är dock användningsområdet; här handlar det i huvudsak om appar som kan spela upp musik eller film. Tanken med en mediaspelare är att man enkelt ska komma åt sin musik- eller filmsamling också spela upp dessa filer via lämpliga appar. Dock kan också spel installeras, vilka kan spelas med spelkontroll som ansluts via Bluetooth.