Mobiltelefoner är trådlösa enheter som används för att ringa, skicka textmeddelanden, ta bilder, kolla e-post och surfa på internet. De flesta moderna mobiltelefonerna är smartphones, vilket innebär att de har en mängd avancerade funktioner som till exempel fotografering, GPS, möjlighet att installera appar och internetåtkomst. Mobiltelefoner är utvecklade av olika tillverkare som Apple, Samsung, Huawei, LG, OnePlus, Nokia och Motorola.

Apple

Apple Inc. är ett amerikanskt teknologibolag som designar, utvecklar och säljer konsumentelektronik, datorprogramvaror och online-tjänster. Bolagets huvudsakliga produkter är iPhone-telefoner, iPad-surfplattor, MacBook-bärbara datorer och iMac-datorer. Apple har också utvecklat och säljer ett antal andra produkter och tjänster som Apple TV, Apple Watch, AirPods, HomePod och iCloud. Bolaget grundades 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne och är idag ett av världens mest värdefulla företag.

Samsung

Samsung Electronics Co. Ltd. är en sydkoreansk multinational teknologibolag som tillverkar och säljer en mängd olika produkter, inklusive mobiltelefoner, TV-apparater, vitvaror, datorer och minneskort. Bolaget är en av världens största tillverkare av mobiltelefoner och har en stor marknadsandel inom detta område. Samsungs ”flaggskeppstelefoner” inkluderar Galaxy S-serien och Galaxy Note-serien, som är kända för sina höga prestanda och innovativa funktioner. Samsung är också en ledande tillverkare av TV-apparater, med en rad av olika modeller som erbjuder hög upplösning och avancerade funktioner. Bolaget grundades 1938 och är idag ett av världens mest värdefulla företag.

Huawei

Huawei är ett kinesiskt multinationellt teknikföretag som specialiserar sig på telekommunikationsutrustning, hemelektronik och smartphones. Företaget grundades 1987 och har sedan dess vuxit till att bli en av världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning och smartphones. Utöver sin kärnverksamhet tillhandahåller Huawei även en rad andra produkter och tjänster, inklusive nätverksutrustning, molntjänster och lösningar för artificiell intelligens. Företaget har dock varit under intensiv granskning från regeringar runt om i världen över dess påstådda band till den kinesiska regeringen och oro för säkerheten för dess produkter.

LG

LG är ett sydkoreanskt multinationellt företag som är verksamt inom elektronik- och telekommunikationsindustrin. Företaget grundades 1947 som GoldStar och döptes senare om till LG Corporation 1995. LG är känt för sitt breda utbud av hemelektronikprodukter, inklusive tv-apparater, hushållsapparater och mobila enheter. Företaget tillverkar också en mängd andra produkter som hemmabiosystem, luftkonditionering, tvättmaskiner och kylskåp. LG har också en betydande närvaro på den globala marknaden för smartphones och mobila enheter, och har ett antal dotterbolag som specialiserar sig på specifika områden som LG Display, LG Chem och LG Electronics. Företaget har också ett växande fokus på förnybar energi och energieffektiviseringslösningar.

OnePlus

OnePlus är en kinesisk smartphonetillverkare som grundades i december 2013. Företaget är känt för att producera avancerade smartphones till överkomliga priser, med fokus på snabb prestanda och användarupplevelse. OnePlus har släppt flera populära modeller, som exempelvis OnePlus One, OnePlus 2, OnePlus 3/3T, OnePlus 5/5T, och OnePlus Nord. Företaget tillverkar även annan hemelektronik som smarta TV-apparater, trådlösa hörlurar och powerbanks.

Nokia

Nokia är ett finskt multinationellt företag inom telekommunikation, informationsteknik och konsumentelektronik. Det grundades 1865 som ett massabruk, men det kom in i telekommunikationsindustrin på 1970-talet. Nokia är mest känt för sina mobiltelefoner och smartphones, som var bland de populäraste i världen under många år. Företagets ”flaggskeppsprodukter” var Nokia 1100 och Nokia 3310, som var kända för sin hållbarhet och långa batteritid. Men med framväxten av smartphones kämpade Nokia för att konkurrera med företag som Apple och Samsung och sålde till slut sin mobiltelefonavdelning till Microsoft 2013. Sedan dess har Nokia fokuserat på telekommunikationsutrustning och nätverksinfrastruktur, såväl som virtuell verklighet.

Motorola

Motorola är ett varumärke för mobiltelefoner och annan hemelektronik. Det grundades 1928 som Galvin Manufacturing Corporation, och det var känt för att producera radioapparater och annan elektronisk utrustning. Företaget blev senare känt för att tillverka den ikoniska Motorola RAZR flip-telefonen, som var en av de mest populära mobiltelefonerna på 2000-talet. 2012 förvärvade Google Motorola Mobility, företagets telefondivision, och sålde den senare till Lenovo 2014. Idag fortsätter Motorola att producera mobiltelefoner och annan hemelektronik under Lenovos varumärke.